Sakiapa

Pithecia pithecia
Fakta
Utbredning: 
södra och östra Venezuela, Guyana och nordöstra Brasilien
Kroppslängd: 
30-42 cm, svans ungefär lika lång som kroppen
Vikt: 
ca 2000 gram
Livslängd: 
15-20 år
Föda: 
bär, frukter, honung, löv, blommor, små däggdjur, fladdermöss och småfåglar
Djurböcker för dig som vill veta mer!

Kännetecken

Mellan sakiapor är det en utvecklad könsdimorfism vilket betyder att hanen och honan har olika utseende. Hanen kännetecknas med sitt "blekansikte" som är markant gulvitt. Honan däremot är neutralare med ett lite mörkare gråspräckligt ansikte. När sakiaporna sover rullar de ihop sig på samma sätt som katter brukar göra.

Föda

Sakiapan lever i familjegrupper vanligtvis bestående av 2-5 individer. I regnskogarna samlar de in den mat de äter som vanligtvis består av bär, frukter, honung, små däggdjur och småfåglar. Med sina långa fingrar kan de även fånga fladdermöss som de gärna äter.

Fortplantning och parning

Honan är dräktig i cirka 150 dagar och föder därefter en unge. Ungen bär hon sedan fastklamrad i pälsen. Ungen diar sedan av mamman i tre-fyra månader och blir därefter könsmogen vid tre års ålder.

Lägg till ny kommentar